Opieka nad osobą starszą w Niemczech to nie tylko działania pielęgnacyjne i higieniczne. To również wsparcie w wielu codziennych czynnościach, w tym m.in. przygotowywanie posiłków. Wbrew pozorom dieta podopiecznego nie musi być nudna. Możesz ją urozmaicić, tworząc smakowite dania. W tym artykule przygotowaliśmy dla Ciebie propozycje trzech pełnowartościowych dań, które możesz przygotować swojemu podopiecznemu. Poznaj nasze propozycje – przepisy potraw dla podopiecznego.
Dostosuj dietę do potrzeb i stanu zdrowia – Przepisy potraw dla podopiecznego
Zanim przystąpisz do zakupów składników i gotowania, zapoznaj się dokładnie ze stanem zdrowia i potrzebami swojego podopiecznego. Może zdarzyć się bowiem, że dana osoba nie można przyjmować określonych pokarmów lub ich po prostu nie lubi. Zbuduj więź z podopiecznym i poznaj go od tej strony, a następnie zaskocz go smakowitymi daniami, które Ci proponujemy. Oczywiście to tylko trzy rekomendowane przykłady pełnowartościowych i smacznych obiadów. To, czy i w jakiej postaci je wdrożysz, zależy tylko od Ciebie i Twojego podopiecznego. Poniżej trzy obiady polecane przez ekspertów SeniHelp24.
Gulasz Bismarcka – przepis na zupę dla podopiecznego
Jednym z niemieckich rarytasów jest Pichelsteiner, czyli Gulasz Bismarcka. Jeżeli ugotujesz to seniorowi w Niemczech, to z pewnością go zaskoczysz. Ta gęsta zupa z mięsem doskonale sprawdza się jako danie obiadowe w jesienne i zimowe dni. Rozgrzewa i syci jednocześnie. Pozostaje przy tym prosta w przygotowaniu. Postępuj według przygotowanych przez nas wskazówek.
- Pokrój w drobną kostkę umyte warzywa i mięso.
- Ziemniaki obierz oraz pokrój w plastry. Kapustę włoską pokrój w mniejsze kawałki.
- W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę i zmaż do zeszklenia. Następnie dodawaj porcjami mięso. Wyjmij je, gdy się zrumieni.
- W garnku ułóż warstwami mięso i warzywa z wyłączeniem ziemniaków. Każda warstwa powinna być doprawiona. Ziemniaki umieść na wierzchu.
- Zalej składniki bulionem i gotuj przez 50 minut na średnim ogniu, nie mieszając.
- Na koniec dopraw zupę świeżą natką pietruszki.
Składniki na Gulasz Bismarcka:
- 250 g karkówki wieprzowej;
- 200 g fileta z piersi kurczaka;
- 150 g mostka wołowego;
- 600 g ziemniaków;
- 300 g kapusty włoskiej;
- 200 g selera;
- pietruszka (2 sztuki);
- marchewka (2 sztuki);
- cebula (2 sztuki);
- por;
- pęczek pietruszki;
- łyżka oleju rzepakowego;
- łyżeczka kminku;
- sól i pieprz do smaku;
- bulion warzywny (litr).
Zrazy wołowe – przepis na obiad mięsny dla podopiecznego
Kolejnym niemieckim klasykiem jest Rinderrouladen, czyli soczyste i aromatyczne zrazy wołowe. To kolejne danie, którym urozmaicisz kuchnię i zaskoczysz swojego podopiecznego. Poniżej szczegółowy przepis.
- Ogórki kiszone pokrój w słupki, a cebulę posiekaj.
- Na każdym plastrze rostbefu połóż plaster boczku, posiekaną cebulę i ogórki kiszone, a następnie posmaruj to musztardą oraz dodaj sól i pieprz do smaku.
- Plastry mięsa ostrożnie zwiń i zepnij wykałaczkami.
- Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż zrazy z każdej strony.
- Gdy mięso się zarumieni, to dodaj bulion i przyprawy.
- Gotuj wszystko na małym ogniu pod przykryciem przez około dwie godziny. Sprawdzaj, aż mięso będzie miękkie.
- Wyjmij zrazy, żeby odpoczęły.
- Do sosu dodaj mąkę, aby go zagęścić.
- Przygotowane zrazy wołowe można podawać z ulubionymi dodatkami.
Składniki na zrazy wołowe:
- cztery plastry wędzonego boczku;
- cztery plastry rostbefu po 150 g każdy;
- ogórki kiszone (2 sztuki);
- cebula (2 sztuki);
- liście laurowe (2 sztuki);
- musztarda (2 łyżki);
- mąka (2 łyżki);
- olej (2 łyżki);
- sól i pieprz;
- bulion wołowy (ok. 0,5 litra).
Pierożki szwabskie – przepis na mączny obiad dla podopiecznego
Trzecim hitem są pierożki szwabskie znane jako Maultaschen. Danie to przypomina doskonale znane w Polsce pierogi, jednak posiada również swoje różnice. Od 2009 roku znajduje się na liście potraw regionalnych Unii Europejskiej. Jak je zrobić?
- Mięso mielone usmaż na oleju i dopraw solą oraz pieprzem.
- Boczek pokrojony w kostkę przesmaż i dodaj cebulę. Poczekaj, aż się zeszkli.
- Czosnek smaż przez chwilę, po czym dodaj szpinak. Dodaj sól i pieprz oraz poczekaj, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość.
- Wymieszaj ze sobą mięso, boczek, cebulą oraz szpinak z czosnkiem.
- Przygotuj ciasto na pierożki. Do mąki dodaj sól oraz przygotuj wgłębienie, a następnie wbij jajko. Zagniatając ciasto, stopniowo dodawaj wodę.
- Rozwałkowane ciasto pokrój na kwadraty 10 cm x 10 cm.
- Na każdym kwadracie układaj farsz i zlep pierożki.
- Pierogi gotuj 2-3 minuty od ich wypłynięcia na bok.
- Do pierogów przygotuj sos. Przesmaż cebulę, dodaj do niej kurki oraz sól i pieprz. Po pięciu minutach zmniejsz ogień, dodaj śmietanę i dopraw do smaku.
- Sos podawaj bezpośrednio na pierożki. Na końcu posyp je szczypiorkiem.
Składniki na pierożki szwabskie:
- 400 g mięsa mielonego;
- 250 g boczku wędzonego;
- 450 g liści szpinaku;
- 500 g świeżych kurek;
- 250 g śmietany 18%;
- cebula (1 sztuka);
- czosnek (2 ząbki);
- pęczek szczypioru;
- masło (łyżka);
- olej do smażenia;
- sól i pieprz do smaku;
- jajka (2 sztuki);
- mąka typ 550 (4 szklanki);
- ciepła woda.
Przeczytaj inne artykuły na naszej stronie internetowej:
SeniHelp24 o korzyściach pracy na zleceniu podczas okresu świąt Bożego Narodzenia w Niemczech
Savoir-vivre w pracy opiekunki
Jak zostać opiekunem dla osoby starszej w Niemczech?
Zagrożenia podczas pracy w Niemczech w opiece na czarno
Jak uniknąć wypalenia w pracy opiekuna osób starszych?
Język niemiecki dla opiekunek
Podstawowe zwroty i pytania po niemiecku